D-aanpak  

Bij de doelgroep kwetsbare ouderen komen kauw- en slikproblemen (dysfagie) vaak voor. In woon-zorgcentra en verzorgingstehuizen zou 60 procent van de bewoners er last van hebben.
Kauw- en slikproblemen zijn erg divers en kunnen allerlei oorzaken hebben zoals neurologische aandoeningen (Parkinson en Alzheimer), spierziekten, een beroerte en hoofd- en keelkanker. Ondervoeding en uitdroging, longontstekingen en verhoogde mortaliteit zijn bij deze groep grote risico’s.

Patiënten met slikstoornissen hebben aangepaste voeding nodig in de juiste consistentie. Om ondubbelzinnig over die aanpassingen te kunnen communiceren, werd de internationale IDDSI-standaard (International Dysphagia Diet Standardisation Initiative) opgesteld die toelaat dat medici, paramedici en voedingsspecialisten overal ter wereld dezelfde taal spreken.
Maar IDDSI spreekt niet de taal van de chefs in de eerstelijnsvoedingszorg. Daarom ontwikkelt het Center for Gastrology i.s.m. het universitair ziekenhuis Antwerpen, Karel de Grote hogeschool en de provincie Antwerpen een innovatieve methodologie van textuurmodificatie van warme maaltijden, met integratie van het korte-keten-principe, voor patiënten met kauw- en slikproblemen; de D-aanpak.